Sunday, July 24, 2011

Monolog Dalaman

Kematian?Kehidupan?

Ada orang suka mempersoalkan tentang kehidupan..kenapa mesti macam tu? kenapa hidup mesti begini..?Maka,banyak kajian telah dilakukan untuk mencari jawapan kepada segala persoalan berkaitan dengan kehidupan..

Kehidupan ini boleh dipelajari dengan banyak cara, samada belajar melalui pengalaman orang lain (buku),pengalaman diri sendiri dan boleh juga dipelajari melalui kitaran alam semesta..pendek kata semuanya ada depan mata..

Tapi,bagaimana pula dengan kematian??siapa nak ajar kita tentang itu? bolah ke kita belajar dari pengalaman orang lain?atau pengalaman sendiri? nama pun kematian..Hanya Allah sahaja yang tahu rahsia ini..Cuma ,yang kita boleh jadikan sumber rujukan ,tak lain tak bukan,sudah semestinya kitab AlQuran dan hadis..

Firman Allah bermaksud: “Dan tidak ada satu diri pun yang akan mati melainkan dengan izin Allah pada suatu waktu yang akan ditentukan.” (Surah Ali Imran, ayat 145)

Yang pasti,semua orang akan menghadapi dan merasainya..Persoalannya,bersediakah kita dengan kematian??



Jadi,suka atau tidak kita mesti mengambil tahu tentang kematian..
Kerana apa?
Kerana kita semua pastinya akan mati .. tak gitu? ke korang tak percaya?
banyak la pulak aku punya soalan kat sini..maafla ye,aku cuma mahu kita sama-sama berfikir sejenak dan bermuhasabah kembali tentang hakikat ini..
Kita takkan mungkin dapat lari dari kematian yang semakin hari,semakin dekat dengan kita..

Luqman al-Hakim pernah berkata kepada anaknya: 
“Wahai anakku! Urusan yang tidak engkau ketahui bila ia akan menemuimu. Bersedialah sebelum ia datang kepadamu. Ia adalah kematian yang datangnya tidak pernah diundang.”

setiap hari, "Rumah akan berkata ,pergi ,kubur kata, marilah.."
ungkapan ini sering aje aku dengar kat mana2 ..aku yakin,korang pun pernah dengar,kan?

Tak kisahlah apa yang anda faham tentang ungkapan ni..Tapi,mestilah tak jauh bezanya apa yang aku faham..kubur sentiasa menanti kedatangan kita berkunjung ke rumahnya..cuma,kita saja yang tak ingat..Atau mungkin kita saje buat-buat tak ingat..S0,apa-apa hal..kita sebagai tetamu, kenalah tahu adab bertandang ke rumah orang sebagai tetamu..Mak aku cakap,kalau nak pergi rumah orang,adalah lebih baik kalau kita boleh bawa buah tangan ke bekalan ke apa untuk tuan rumah.."buah tangan?bekalan??"soalku dalam hati..

Aku terdiam seketika...bermonolog,"Hmm..kalau nak masuk kubur,nak bawa apa ye?"...

Ok,meh kita refer kat hadis nabi...


Nabi bersabda maksudnya: “Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah 
segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang 
dimanfaatkan daripadanya dan doa anak soleh yang sentiasa mendoakannya.” 
(Diriwayatkan oleh Abu Hurairah)





Em,maka ketahuilah kita apa yang boleh kita bawa ke alam akhirat nanti.. Kalau nak bawa bekalan tambahan kat kubur nanti, bolehlah bawa sekali amalan bacaan surah AlMulk semasa hidup.. 



Kita akan berpindah ke tempat yang kita akan hidup selama-lamaya selepas kita mati...Di alam inilah kita akan merasai makna hidup dan bermulalah kehidupan kita yang sebenar-benarnya iaitu sebuah kehidupan yang
kekal abadi..
Kematian bukanlah pengakhiran,tapi sebuah permulaan..
So,apa tunggu lagi?
Bersedialah...
Jangan tunggu tua barulah nak bersedia,,kerana mengikut analisis dan kajian aku,pada zaman sekarang lebih ramai orang muda yang mati lebih awal berbanding orang tua..


Persediaan pahala perlu dibekal sebanyak mungkin bagi menjamin keselamatan dan 
keselesaan hidup di alam sana. ..
Pokok persoalan yang ingin diketengahkan adalah bekalan pahala berpanjangan bagi si 
mati walaupun telah menempuh alam kematian.



P/s:
Untuk post aku kali ini,aku bukanlah mahu membincangkan dengan terlalu detail tentang kematian..ini cumalah mukaddimah pada pengertian kematian..Untuk maklumat selanjutnya, anda bolehlah 'search' kat Google  entry2 yang boleh dipercayai, mengutarakan dan membahaskan tentang tajuk ini dengan lebih mendalam..kalau tak faham lagi,lebih baik anda tanya kepada ustaz atau ulama' yang lebih terer pasal tajuk ni..
Aku hanya boleh berkata sekadar apa yang aku tahu dan faham..

#Jutaan terima kasih kepada sahabatku yang mencadangkan tajuk post pada kali ini..Syukran!!




Friday, July 22, 2011

Malam Yang Sepi

Assalamualaikum..
~Puisi ini ditujukan khas untuk sahabat2 seperjuanganku,,especially,student c0s Aed di CFS IIUM~




Disebalik keindahan waktu malam..
Saat dimana manusia biasanya beristirehat

Dari kesibukan dunia,berpenat lelah di siang hari,
dan bekerja sepanjang hari..


Rupa-rupanya,
Masih ada insan yang menghidupkan malam..
dengan bekerja berhempas-pulas
Memerah segala keringat yang ada untuk
satu tujuan murni..iaitu
Demi 'menuntut ilmu...'




Bekerja juga satu ibadah
Jika berlandaskan dengan niat yang betul..
'Segala yang dilakukan hanyalah kerana Allah..'
Insyaallah, akan dipermudahkan segala urusan,
Dan mendapat ganjaran pahala yang besar disisi Allah..


Aku tahu bukan mudah melakukan itu dan ini..
Tapi,percayalah 
Aku sangat yakin bahawa
Kau sangat cekal untuk menghadapi ujian ini..
"Allah menguji hambanya sesuai dengan kemampuannya"


Aku bermohon kepada Allah,
agar ditabahkan hati para teman 
dan dikuatkan semangat 
untuk terus berjuang dalam menghadapi ujian ini..
Hanya Allah sahaja yang tahu..
Betapa peritnya hatimu sekarang
Menghadapi malam ini..
Untuk menyiapkan kerja ini
Demi mencapai kejayaan yang diimpi..




Dari jauh aku memerhatikan kau... kelihatan kerut2 di dahimu itu sudah cukup jelas menggambarkan yang kau  sedang menghadapi suatu gelora besar melanda dijiwa pada saat ini... :'(


Pukul 3:24 a.m
Kau masih berjaga,
Seolah-olah senja baru berlabuh..
Dan,kau masih teguh duduk diatas kerusi itu..
Melakukan kerja-kerja yang biasanya
kau buat setiap malam jumaat..
'GC' (Graphic Communication)
Menjadi pilihan 'assignment'mu Untuk disiapkan..
Kau seperti sudah lali,
Tak cukup tidur,kadang2 tak tidur pun..




Aku hanya memerhati,
Tidak berdaya untuk berbuat apa..
Apa yang aku mampu buat hanyalah menemanimu
Menyiapkan kerja2 mu itu.. 
Seandainya kau perlukan pertolongan.
Maka akulah orang pertama yang akan membantumu


Pukul 3:53 a.m
Kau sudah terlelap..
Katamu padaku,"kejutkan aku ye..5 minit je ni aku rehat"
Ya Allah,aku tidak sanggup melakukan itu..
Aku penat, dengan hanya melihat kau..

Tidurlah..semoga hari ini lebih baik dari semalam..


Apa yang aku bisa katakan..
Sahabat,
Bersabarlah..
Tentu ada hikmah disebalik dugaan ini..
Ingatlah,
Allah sentiasa bersama dengan hambanya yang sabar..
Believe yourself..you can do it!
Good Luck!! Fighting!! :)


p/s:
#Sentiasalah berdoa dan serahkanlah segala pergantunganmu pada Allah..kita hanya merancang,Allah yang menentukan....Allahuakhbar!!!




Sahabatmu,
QausuQuzahin..
Cfs IIUM,Petaling Jaya.
21 Jun 2011
04:15 a.m

Wednesday, July 20, 2011

Sahabat VS Cinta

Assalamualaikum..

 

okay tajuk yang aku pilih untuk kali ini ialah sahabat vs cinta..mesti ada antara korang yang cakap .."apa la dia ni..tajuk entah pape je..?"..haha..firstly, aku nak ucapkan terima kasih banyak kepada sahabat aku yang telah memberi cadangan pada aku untuk post tajuk ini..
Alhamdulillah,sedikit sebanyak dapat membantu aku..hmm..baiklah,sebelum aku berceloteh dengan lebih panjang lebar,aku nak tanya apa makna sahabat dan cinta bagi korang???..

Sahabat? 
Cinta?

banyak pendapat..lain orang lain la maknanya kan?Post yang sebelum ini aku sudah tulis pendapat aku tentang cinta dan sahabat..tapi dalam kedua-duanya dalam post yang berbeza..iaitu 'Love so sweet' dan 'Sekali Lagi'.. Tapi untuk kali ini pengisian berbeza dari post yang sebelum ni..aku nak gabungkan kedua-duanya sekali dalam satu tajuk..macam mana?
Bacalah...

Antara sahabat dan cinta,
yang mana satu akan datang dulu?
Mana satu lebih penting?

Tapi apa yang pasti,
jika kita bersahabat maka secara automatiknya kita akan rasa sayang dan cinta kepada sahabat kita..



Namun,bebeza dengan mereka yang bercinta , rasa dan erti persahabatan tidak akan dirasai mereka..

1.Mengapa ada yang lebih memilih untuk bersahabat dari bercinta??
Pada aku persahabatan lebih istimewa dari percintaan..sebab sahabat yang sejati tak dapat dibandingkan dengan beribu kekasih sekalipun..haha.. 


Sayangnya,sesetengah orang yang kemaruk bercinta tak dapat melihat betapa indahnya  dapat memiliki sahabat..Mereka cuma hidup dalam dunia mereka sahaja...,member aku pernah cakap, "diorang yang bercinta ni,bila time susah barulah nak kenal kawan...".Masa bercinta bagai nak rakk..tapi bila dah clash ke apa barulah terkial-kial nak cari sahabat untuk meluahkan perasaan,lepas tu bila dah baik sikit dengan si dia,kawan dibiarkan macam tu je...aku pasti korang pun pernah merasa pengalaman ini kan2?..


Tak kisah la apapun yang anda fikir..ini cuma cerita aku..percayalah,bukan senang nak jumpa  sahabat sejati ..mungkin satu dalam seribu..Tetapi,kalau nak bercinta..berlambak je..bak kata orang tua dulu2 .."kumbang bukan sekuntum ,bunga bukan seekor.."eh,silap2.."kumbang bukan seekor ,bunga bukan sekuntum.."..


2.Apakah perbezaan antara sahabat dan kekasih?..
Biasanya apabila kita bersahabat,kita akan lebih kenal perangai kawan kita..kita akan jujur,dan tak kan hipokrit..sebaliknya orang yang bercinta ni..diorang biasanya takkan tunjukkan sikap yang  sebenar..diorang biasanya akan bemanis mulut bila bercakap kat depan,tapi bila kat belakang...hmm....aku pun tak tahu nak cakap apa...(kalau tak faham,buat2 faham je la ye)


Mungkin apa yang aku cakap ni,ada k0t, orang yang tak puas hati dengan aku..cuma apa yang aku boleh katakan dekat sini ialah..sahabat adalah untuk selama-lamanya..tapi bercinta belum tentu kekal..bila dah clash,kemungkinan besarnya dah takkan jadi kawan balik..mungkin akan jadi musuh..ataupun timbul perasaan pelik bila bertemu. err..


(Atas permintaan best friend aku,..dia minta aku tulis ayat jiwang sikit kat sini..So,sorry la ye kalau ada yang tak berkenan dengan apa yang aku tulis kat bawah ni..)




Cinta,
Datangnya tanpa diundang..
Perginya begitu sahaja..

Sahabat,
Hadirnya tidak terasa
Hilangnya hati menjadi sepi..

Orang kata, 
Cinta, Mungkin takkan bersama
Tak semestinya dapat dimiliki..



Aku kata,
Sahabat akan sentiasa ada..
Tak perlu title BF,GF,BFF ke apa..
Kerana dia sahabat kita..
Hanya kita sahaja yang tahu nilainya..
Harganya jauh lebih bernilai dari title itu..

Tali silaturahim ini takkan terputus..
Sekali kita bersahabat,
Selamanya kita bersahabat...

Sahabat,
Saat susah dan senang 
kita harungi bersama-sama..
Kenangan manis dan pahit
Terasa sungguh indah bila diimbau kembali :)


Walaupun terpisah jauh
Hatiku sentiasa mengingatimu
Kerana atas dorongan dan doa engkaulah
Aku disini sekarang ..
Aku sungguh bersyukur dapat mengenalimu
Terima kasih sahabat ...
segala jasa dan pengorbananmu
tidak dapat aku balas
tidak mampu aku bayar
Hanya Allah sahajalah yang bisa membalasnya..
Aku akan sentiasa berdoa 
agar engkau sentaisa dilimpahi rahmat
Dan sentiasa success di dunia dan akhirat...
Amin...

P/s:
kalau aku boleh sambung lagi post ni,insyaAllah akan aku tulis lagi..sebab sejujurnya aku tak ada pengalaman cinta2 ni..S0,aku tak boleh nak mendalam sangat pasal cintan-cintun ni..dan aku nak minta maaf kalau ada yang terasa hati ke apa dengan post aku ni..
..sekian.
*credit to: una fiey sbb bagi tajuk ni :)




Dari,
QausuQuzahin
Cfs IIUM,Petaling Jaya.
20 Jun 2011
03:45 a.m

Tuesday, July 19, 2011

Aku Bukan CINDERELLA

Kenapa aku cakap aku bukan Cinderella..mesti bunyinya macam pelik kan?..Ada apa pula aku dengan Cinderella??..nak tahu ?ok..sedikit coretan untuk kalian..







Aku bukan Cinderella,
Yang sangat senang dibuli orang,
dan sering dipandang hina..
Berdiam diri apabila
dicaci,dan dimaki hamun oleh si penjahat..

Aku bukan Cinderella
Yang hanya tahu membuat kerja  
Apabila dipaksa atau disuruh..
Sering berpakain selekeh dan comot.


Aku bukan Cinderella,
Yang selalu berangan menjadi
permaisuri kepada Putera Mahkota
Memiliki syurga istana
dan hidup yang mewah..


 Aku juga bukan Cinderella,
Seorang berubah imej dengan,
memakai pakaian cantik, aksesori yang mahal..
Dan sanggup
Keluar rumah pada lewat malam,
hanya semata-mata ingin 
ke majlis tari-menari untuk bertemu Sang Putera tercinta..






Aku tidak akan berlari terkinja-kinja
dan meninggalkan sepatu
seperti Cinderella 
Hanya apabila tahu  waktu sudah tepat 12 malam..
Kemudian bertukar menjadi si buruk rupa kembali..


 Dulu,masa aku kecik2 aku suka sangat cerita dongeng ni..Tapi,sekarang sudah tidak lagi..






Kalau aku jadi Cinderella,
Aku tidak akan menjadi hamba kepada manusia
yang hanya tahu 
mengambil kesempatan atas kebaikan orang lain,


Aku tidak akan sama sekali berdiam diri,
untuk mengubah nasib diri..
Aku tidak mahu diriku menjadi seperti Cinderella 
Yang hanya tahu mengubah hidupnya
dangan menunggu  lamaran dari anak raja..


                                              (gambar ini hanya hiasan semata2)
                                                             
Katakanlah,
Si Putera tidak berjaya mencari pemilik kasut yang sebenarnya iaitu Cinderella..ataupun mungkin kasut itu mampu dipadankan dengan orang lain.. 
Apakah yang mungkin terjadi kepada nasib Cinderella 
yang malang itu?


Sudah pasti Cinderella ,
akan bertambah derita dan terseksa,
Dek kerana kantoi
perbuatannya keluar rumah pada malam itu
dapat diketahui oleh ibu dan kakak2 tirinya..


Jadi, kalau aku Cinderella
Aku akan mencari jalan keluar dari masalah ini
tidak akan hidup hanya bergantung pada orang lain
Belajar untuk berdikari..
Dan memilih pasangan hidup
bukan hanya pada gelaran,status dan pangkat.


Pada aku.. jejaka pilihan aku
mestilah lelaki yang budiman serta beriman..
Tidak perlu terlalu baik seperti malaikat
Dan tidak juga jahat seperti syaitan


Dalam hidup ini,kita haruslah sedar bahawa kita kini berpijak di bumi yang nyata,dan janganlah kita hidup terapung-rapung di awan-awangan...memasang impian setinggi gunung tapi usaha hanya melepas batuk di tangga sahaja..Berikhtiarlah untuk keluar dari kemelut masalah yang melanda..Jangan hanya memandang suatu ujian dari satu sudut sahaja..Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya..ok!..


p/s:
Aku hanya insan biasa..(aku teringin nak naik kereta kuda..hehe)
Penulis,
QausuQuzahin
CFS IIUM,Petaling Jaya.

Monday, July 18, 2011

COPY n PASTE



Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti MySpace, Frienster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan dan juga member lama di ruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah dan pemikiran masing-masing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang aku ingin kongsikan.

Lamab web sosial sekarang tidak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan
yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapat satu account bagi diri masing-masing. Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh orang lain. Betulkan? Jadi sebagai pembuka kata, hari ini kita akan berkongsi sedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaitu FACEBOOK.

Sebenarnya, ada sebahagian "dark side" yang tidak diketahui oleh berjuta
pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi
teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan
sekarang adalah "lihat" dan "terus melihat". Jika ada di antara kita yang telah
meletakkan butir-butir peribadi sebenar di dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan. Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang Facebook? Sedarkah kita bahawa semua data-data yang kita berikan itu telahpun disimpan oleh pihak CIA?


Mereka boleh mengakses semua mengenai kita dan dengan mudah mendapat semua butir-butir diri tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita, keluarga kita dan banyak lagi sumber at anytime they want! Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab, "nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita, senang sikit!"

Malang sekali bukan itu yang berlaku.

Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap Facebook, kita
sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang Facebook letak di dalam
laman web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.

Mari kita lihat apakah yang Facebook nyatakan mengenai butir-butir peribadi
yang kita sendiri masukkan dalam account Facebook kita.

Cuba bayangkan!

Facebook yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempat yang
paling mudah untuk CIA mendapatkan data peribadi mereka dengan PERCUMA. Bagi pengguna kebanyakan (mereka yang bukan extreme), mungkin ia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak CIA tetapi bagi mereka yang mempunyai "title" sebagai "professional" seperti seorang doktor, peguam, PROFESSOR, scientist dan yang seumpamanya… inilah MANGSA CIA yang sebenarnya.

Mengapa?

Kerana sama ada kita percaya atau tidak, ramai golongan professional yang
meletakkan segala butir-butir mengenai diri mereka dengan lengkap bagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh dunia dan masing-masing tidak mahu "kalah" dalam menceritakan semua kejayaan dan kegiatan yang telah mereka kecapi. Bukankah itu semua adalah PRIVACY diri sendiri?

Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkan ke atas diri mereka sendiri?
- Habis semua data mengenai aktiviti dimasukkan.
- Habis semua data mengenai achievement diri dimasukkan.
- Address, hometown, phone number, clubs, jobs, rekod pendidikan, interests,

daily schedule, habis diberikan begitu sahaja. Itu semua akan disimpan oleh
pihak CIA sebagai data yang boleh dijadikan statistik untuk kegunaan mereka
pada masa hadapan. Malah, maklumat mengenai keluarga juga dimasukkan dengan selamba.

Kita marah bila orang mengambil tahu hal kita.
Kita marah bila orang mencungkil privacy kita.

Tapi kita tidak sedar yang kita telah "berikan" semuanya di dalam Facebook
kita! Ikut percakapan kasar orang di warung kopi, bunyinya memang menarik. Ini dialognya: Esok kalau katakan mereka hendak menyerang Malaysia, mereka sudahpun tahu dimanakah golongan bijak pandai di Malaysia ini berada/tinggal. Sebelum dia serang, mereka akan bunuh dahulu golongan bijak pandai ini…. tiada apa yang tinggal. Bukankah semua info yang mereka perlukan sudahpun ada dalam tangan mereka?

Facebook best!
Face book nombor 1 sekarang !!!
Memang betul.

Itu memang satu fakta. Tiada siapapun boleh menafikannya.

Dan ini juga adalah satu fakta:
Facebook telah di tampung sebanyak USD500,000 oleh bekas CEO Paypal, Peter Thiel. Jadi tiada masalah untuk mempromosikannya. Tidak cukup dengan itu, sebanyak USD12.7 juta telah dilaburkan ke dalam Facebook oleh James Breyer dari Accel Partners. Mereka semuanya ada agenda yang mereka sendiri faham. Jika kamu hendak tahu siapakah mereka semua ini dan siapakah DALANG di sebalik laman web sosial ini,

Satu lagi, pihak CIA sendiri menggunakan Facebook group to untuk merekrut
staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service.
Malah, Dr Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari Dark Side ini. Dr
Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US
Department of Defence.

Bagi aku, bersosial di laman web seperti Facebook ini tidaklah salah. Malah
bagus kerana silap haribulan, boleh buat duit lagi. Tapi berhati-hatilah dengan semua privasi diri sendiri. Jangan sesekali memberikan maklumat penting. Palsukan semua maklumat yang dirasakan tinggi privasinya. Maklumlah..rakyat Malaysia inikan cepat terpengaruh. Apalagi dengan benda PERCUMA sebegini.

Bukan hendak mengata diri sendiri, tetapi ini telahpun terbukti. Kalau tidak
percaya, pergilah di Fotopages dan lihat siapakah pengguna terbesar Fotopages kelolaan rakyat Israel tu…! Jawapannya adalah rakyat Malaysia.Tidak syak lagi…Jadi, apa yang perlu kita lakukan sekarang?

Jawapannya mudah. Bagi mereka yang pernah memasukkan data privasi mereka, senyum sahajalah. Bagi mereka yang belum dan baru nak mendaftar, berhati-hati.
Itu sahaja.

http://www.pahangcommunity.com/i

Saturday, July 16, 2011

Sediakan Payung Sebelum Hujan

Assalamualaikum w.b.t saya ucapkan pada anda yang tergerak hati mahu membaca blog saya yang tak seberapa ini..


"Don't judge a blog from it's cover..ok.." haha..
baiklah dek kerana sekarang merupakan musim hujan..jadi untuk post kali ini aku ingin berkongsi dengan kalian tentang .tajuk di atas yang ada sebut perkataan hujan..Tapi bukannya nak cerita pasal kepentingan payung ke hujan ke apa.. kerana payung  dan hujan yang dimaksudkan dalam 'Sediakan Payung Sebelum Hujan' ini cumalah simbolik kepada pepatah ini...ok.


Biasalah kalau aku keluar dari rumah atau asrama ke , bila hujan turun je ,secara automatiknya aku akan berpusu-pusu mencari tempat untuk berteduh..tak kiralah kat mana2 pun..Dan lepas tu, barulah aku akan berfikir.."ruginya tak bawa payung tadi..sebenarnya aku dah agak hujan macam nak turun..tapi aku ..emm..."
nak menyesal tak guna ..Lepas itu,hujan lebat dan kilat sambung-menyambung terpaksa aku redah..apa nak buat?..lagi2 kalau  aku nak rush..akhirnya,aku sampai ke tempat yang dituju dengan basah kuyup..


                                                    (gambar ini cuma hiasan semata-mata..)


nampak tak apa yang ingin aku sampaikan??..belum.?ok..macam ni lah..dalam perjalanan hidup ni mestilah kita ingin menuju ke destinasi ..kan? hidup adalah sebuah pengembaraan .. berpindah dari satu alam ke alam yang lain demi ke destinasi itu..jadi,semasa dalam perjalanan hidup kita akan diuji dengan pelbagai jenis cabaran hidup..apa yang kita perlu buat adalah melakukan persediaan..persediaan inilah  yang disimbolikkan sebagai payung..


Tapi,sebelum itu pastikanlah payung itu selamat digunakan ,tidak bocor,dan mampu melindungi kita dari hujan yang lebat...maksudnya persediaan yang kita lakukan mestilah rapi dan cukup sebelum  menghadapi ujian itu..


Perjalanan hidup masih jauh..tapi semakin bertambah hari semakin dekatlah kita dengan saat kematian..Perjuangan masih perlu diteruskan,tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad.. Jadi,sediakanlah payung sebelum hujan..janganlah sudah terhantuk ,barulah tergadah.. Sentiasalah ingat bahawa masa tidak menunggu kita,tapi kitalah yang sedang menunggu masa..Masa bertemu dan masa berpisah..Masa hidup dan masa mati... Lakukanlah apa yang Allah perintahkan,dan tinggalkanlah apa yang dilarang-Nya...banyakkan bersedekah, anda tidak akan pernah rugi,kerana semakin banyak pelaburannya,semakin untunglah anda di akhirat.. InsyaAllah dengan berkat sedekah yang anda berikan,anda tidak akan pernah merasa miskin..


                                                                     (aku suka payung ni)-->






Actually,tajuk ni lebuh kurang je dengan yang sebelum ni iaitu 'Hujan Telah Berhenti'..cuma tajuk ni lebih luas..tentang persediaan menghadapi ujian dalam hidup dan persediaan sebelum mati atau sebelum proses perpindahan alam..Tapi,aku tidaklah mahu berbicara secara mendalam sangat tentang itu..aku cuma boleh katakan apa yang aku tahu,dan apa yang aku boleh kongsikan dengan anda..Ilmu aku tidaklah setinggi langit.. sekadar yang aku tahu sahaja ,yang aku dapat coretkan disini..


Sekiranya terdapat kemusykilan yang terdetik dihati anda atau ada sesuatu yang membuat anda ragu bolehlah comment dekat bawah ni.. sebarang teguran dan nasihat yang membina amatlah dialu-alukan..


p/s:
Jagalah hati..janganlah dikotori...


~QausuQuzahin~

Thursday, July 7, 2011

Hujan telah Berhenti





Ya,betul hujan dah berhenti..tak pelik pun kan?..sama macam aku ..hujan dalam hati aku ni pun dah berhenti..musim panas pergi,musim tengkujuh tiba..itu adalah lumrah.. 
suka dan duka bersilih ganti..ada masa kita gembira,ada masanya kita bersedih..Tapi, begitulah aturan Allah..






Disini aku bukannya nak cerita pasal hujan ke apa..aku cuma ingin berkongsi rasa dan cerita..
Aku percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..yang pergi tetap pergi..sudah takdir namanya..sehebat mana pun perancangan dan plan kita dalam melakukan sesuatu perkara , ketahuilah perancangan Allah jauh lebih hebat dari kita...Dia Maha Mengetahui apa yang terlebih baik untuk kita sebenarnya...


setiap ujian yang Allah berikan pada kita bukan hanya sekadar ingin menduga kita,
Allah berikan setiap ujian kepada setiap umat manusia tak kira ujian kecil atau besar adalah mengikut tahap kemampuan seseorang..kerana apa???
kerana Allah sayangkan kita 
Dia tidak mahu kita terus hanyut di arus dosa yang bermacam
Allah inginkan kita supaya sentiasa ingat kepada-Nya
ingatlah, nikmat yang Allah beri pada kita juga salah satu bentuk ujian..cuma kadang2 kita tidak sedar..



Sunday, July 3, 2011

Surat Cinta





Warkah itu ku tulis untuknya..Di dalam hati ini hanya Allah yang Maha Mengetahui betapa bersyukurnya aku menemui insan seperimu..


Alangkah indahnya jika aku dapat bersua denganmu sekarang...


Ibu ,kaulah ratu hidupku..
Abah,kau satu-satunya ayahku..
Kakak2 ,Abang2,&Adik2ku...
kalianlah yang menyokong dan memberi semangat kepadaku selama ini..
Sahabat2 ,anda adalah penyeri hidupku..


Tanpa kamu semua siapalah aku ini...
Saat2 kita bersama
takkan ku lupa hingga akhir hayat hidupku...






haa...lega rasanya hati ini dapat tulis seperti yang di atas...ada orang tanya aku..."kau ni baru balik dari kem ke program apa??.."


Aku tanya balik.."kenapa..?maksud kau?"
si dia menjawab.."yela..bunyi macam sedang insaf.."


Aneh.Aku termangu seketika..rasanya aku tak pergi mana2 pun setakat ini..kem motivasi dah lama tak pergi..'kalau nak insaf tu kena tunggu lepas balik dari program ke?..'soalku dalam hati..


Bagi aku...
"kesedaran itu datangnya dari hati dengan izin Allah, bukan dari program yang telah diprogramkan.."


Betul.semua orang sayangkan mak ayah ..tapi berapa ramai yang tahu menghargai jasa dan pengorbanan mereka selama ini..


*salah satu dari tanda2 hampirnya kiamat ialah..apabila seorang ibu melahirkan tuannya..*
cuba fahami...Dari kecil ibu menjaga kita,menyusukan kita ,memberi makan dan minum tanpa diberitahu,melindungi kita dan macam2 lagi yang sanggup dia lakukan untuk kita..Tapi kita??Kadang2 tu ada seorang ibu yang mempunyai anak yang ramai 5,7,8, dan ada sampai berbelas-belas...Tegakah kita menjadikan ibu sebagai 'orang suruhan' dan  kita sebagai 'tuan'?
sering kali aku dengar dari mulut si anak mengarah ibunya buat itu dan ini..


Apakah si anak tidak berfikir bahawa suatu hari nanti dia akan mendapat balasan yang sama dari anak2 mereka?  Aku hairan.Aku memang sensitif bila  sebut pasal mak bapak ni.. 
aku sudah cukup letih melihat si ibu berpenat lelah untuk anaknya itu..Tidak dapatku bayangkan jika aku berada dalam situasi  ibu itu.


Wahai manusia yang bergelar anak..
sudah-sudahlah menyusahkan ibumu..
berilah sedikit kelapangan untuknya ,,
Aku tidak sanggup melihat si ibu berhempas pulas
tanpa mengira masa dan tempat..
Hanya untuk membahagiakan tuannya itu..


Aku tahu anak itu amanah 
Tapi ada hadnya
wahai si anak
Ingatlah ibu bapa adalah tanggungjawab kita
Merekalah sebenarnya insan paling berharga di dunia dan akhirat
Jagalah dan penuhilah impiannya ketika hayat mereka masih ada
Janganlah kita menyakiti hati mereka
jangan sesekali berkata "AHH.."kepada mereka
ingatlah jasa2 mereka..
Doakanlah kesejahteraan hidup mereka didunia dan ketika mereka di alam akhirat


Aku sangat terkilan jika ada antara kita yang sampai hati untuk membiarkan ibu bapa mereka menjadi 'mangsa keadaan'...selagi nyawa dikandung badan aku akan pastikan ibu bapaku tidak tidur dalam keletihan..Ibu bapa tidak layak menjadi 'orang suruhan' kita...
walau apa pun alasannya..


yang aku tahu 'syurga itu di bawah telapak kaki ibu'


Bahawasanya Jahimah r.a. datang kepada Rasulullah sallahua'laihiwassalam dan berkata: 'Wahai Rasulullah, aku ingin berperang, dan aku datang kepadamu untuk bermusyawarah'. Maka Beliau sallahua'laihiwassalam bersabda: "Apakah engkau masih mempunyai ibu?" Ia menjawab, "Ya." Beliau sallahua'laihiwassalam bersabda: "Hendaklah engkau tetap berbakti kepada ibumu kerana sesungguhnya syurga berada di bawah telapak kaki ibu" (Hadis Riwayat An-Nasae'i dengan sanad yang hasan) 




Nabi juga pernah berpesan agar kita berbakti kepada ibu dan bapa...ingatlah..


"Redha Allah tergantung kepada keredhaan ibubapa dan murka Allah tergantung kepada kemurkaan ibubapa" (HR Bukhari di dalam Adabul Mufrad -Sahih) 


Allah berfirman...



“Dan sembahlah Allah, dan jangan sekutukan Dia dengan sesuatu apa pun, dan berbuat baiklah kepada ibu bapa.”
(an-Nisaa: 36)

    


“Dan Kami perintahkan kepada manusia untuk berbuat baik kepada orang tuanya yang telah mengandungnya dengan susah payah. ”
(Luqman:14) 





p/s:,


Em...begitulah realiti hidup ini..tak ramai yang menghargai apa yang ada..bila sudah tiada barulah nak sedar..masa tu dah tak guna nak menyesal..
Mohon maaf jika ada kata2 aku yang terkasar bahasa dan membuatkan anda terasa hati...
~aku cuma prihatin~





Saturday, July 2, 2011

Saat itu...



Aku buntu untuk seketika..
Terasa diri bukan diri sendiri... Dalam perjalanan hidup ni kadang2aku terlupa arah perjalanan ...
samalah seperti aku terlupa di mana aku letak cermin mataku sebelum tidur..keesokan harinya aku akan tercari-cari cermin mata aku..Kalau aku tak jumpa balik spek aku tu,aku rasa seperti aku berjalan tanpa mata,walaupun masih dapat melihat  ..ia kabur...tersesat dalam cahaya..


Em.. begitulah hidup ini kalau hilang pedoman, hidup akan hancur..Walaupun secara zahirnya masih hidup tapi sebenarnya sudah nazak...

P/s:
tak ada idea nak tulis apa...