Saturday, September 17, 2016

PRACTICAL TRAINING : Pejabat Tanah & Jajahan Bachok - Episod 1 (3rd Year Sem 3, 2015/16)

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah.. tamat sudah intership saya di Pejabat Tanah dan Jajahan Bachok. (PTB) hoho. finoli..

How should I put this into words ya? Too many things to share. nak nasi campur ngan speaking sikit bulih dok? haha ..Mood speaking terabur dah datang. But before that, I want acknowledge to those who always help me during my internship here. (copy paste dari report je pon._.)



AKNOWLEDGMENT

“In the name of Allah, The Most Gracious and Most Merciful.”

Praise be to Allah for three (3) months I undergo my internship that begins on mid-June this year till end of August, I finally successfully completed my Industrial training report. For past 3 months, I pray to Allah hoping my journey is in His bliss. I also would like to extend my thankfulness to the most precious persons in my life, my father and mother for all their moral support, financial support and also to my friends for never ending reminding me to always be honest and trustworthy during my training here.

I would like to express my gratitude and appreciation to Pejabat Tanah dan Jajahan Bachok especially to my supervisor, Hj Wan Mohammad b. Wan Abdullah, for the guidance, support and opportunity that have been given to me to learn ,explore and experience new things and knowledge. Thank you so much for your cooperation during this practical training. It really does helps me a lot. Furthermore I would also like to acknowledge with much appreciation the crucial role of the staff in Technical Unit, Pejabat Tanah dan Jajahan Bachok , Mr. Rasid, Mr Zaki, Mr.Riduan, Mr Norlida,Mr.Sajuri, Mr. Ros Madi, Mr Yusri,Mrs.Masitah and Mrs.Noraini.  A special thanks to Mr. Mohd Nor Hisham for sharing great information and more knowledge about Land Act and Legaslation in Malaysia. May Allah bless you all. Thank you so much.

________

Jadi sepanjang 2 bulan setengah Intern di PTB ni banyak yang saya belajar. Banyak pengalaman baru (sangat ._.) Dan yang paling penting I dapat drive kereta kuro ( Volkswegen) tau..haha kau hado? hee .. 

Hensem kan?? :D

Ingat lagi masa first day lapor diri dulu 20/6/16 , depa tanya kos apa? I cakap Perancang Bandar, then they decide to put me in Technical Unit. Katanya kena sikit dengan kos tu. Frankly speaking, boleh lah.. ada la relate sikit2.

#Kenapa Pejabat Tanah & Jajahan Bachok?
Actually, I tak pernah terpikiaq pon nak intern kat sini. Memula haritu beria nak praktikal kat Majlis Daerah Bachok. First choice pulak tu, no.2 tak silap JPS, no.3 JKR Bachok. Pendek kata, tak de dalam perancangan langsung. hoho.. Then pihak KAED minta kita sendiri follow up dengan agensi. Unfortunately, lepas banyak kali call MDB , depa cakap situ ada quota jadi tak dapat terima student lagi. Waduss.. sadis..hancur luluh harapan aku. :'( me is so sad..awat tak habaq awal2 kan.. Tak apalah tak ada rezeki, nak buat cemana kan. Kak Suzy (staff kaed) suh aku pilih satu je tempat. Bila duk pikir lelama, tak kira la macam mana aku nak intern kat Kelate jugak.

Aku tanya Abah,then dia suh apply kat office tempat dia kerja dulu, the thing is tempat tu kat KB, nun jauh disana..hmm  pastu dia suggest kt SUK.. tu pun KB jugak. Aku kalau boleh nak yang dekat2 je..tak payah masuk bandar. Kalau nak sangat bandar ke apa baik aku intern kat KL je senang, naik public hari2..hoho..( kalau private agency at least ,dapat jgk la elaun..)  Ada gak Abah suh intern kat area Subang ke Shah Alam ke.. tapi tu lah banyak benda nak kena pikir, sewa rumah la, transport la, macam2.. aku ni jenis yang malas nak complicated kan hidup ni. Lagi pun bulan puasa kot.. bila lagi nak puasa kat rumah kan?.

Fikir punya fikir,  sambil 2 aku duk google map cari tempat intern, aku ter'perasan' kewujudan PTB ni..then aku terus contact pihak PTB, aku try la call.. tak expect lebih pun. Cuba nasib je. Alhamdulillah.. aku diterima. Apa nak jadi pun jadilah.. yang penting dah dapat tempat intern. Yang lain aku berserah je la. 

(Spot Kak Ma disitu ^^)

# So macam mana first day Intern?
Lepas selesai urusan lapor diri, aku terus turun ke Unit Teknikal. Katanya kena jumpa dengan 'Wan Mat' , my supervisor. Aku disambut dengan gembira oleh Abe Qi (En,Zaki)dan Abe Yi (En.Sajuri) . Suddenly, depa ajak aku pegi site 'Aduan Awam' kat Perupok. Kaget jugaklah , ye lah first day kan tak expect pulak akan terus turun padang. hoho.. Basically, kami buat pemantauan je. Awkward sikit.. tapi aku cuba biasakan diri dengan diorang. Tak ada hal lah.. okay je.

Balik daripada site tu, aku diberi tunjuk ajar oleh Kak Ma cara-cara buat 'Pelan Sureh' dengan menggunakan software Map Info. Tak susah mana pun. 

(Bangga rasanya dapat sign benda alah ni..haha :D)
# Pengalaman yang tak dapat dilupakan
Ingat lagi masa tu dalam minggu pertama intern, aku ikut Abe Sik (En.Rasid) & Abe Duan (En.Riduan) pergi 'menyukat' (istilah Pejabat Tanah) (macam land survey) dekat Melor kalau tak silap la..hoho maafla ingatan akak ni ingat2 lupa gitu -..-" nak cerita pun tak reti, tapi pendek cerita, rumah Mak Cik A (bukan nama sebenar) ni kebakaran awal tahun ni. Jadi nak apply rumah .** rakyat. tak ingat lagi..huhu tapi ada isu sikit dari segi pembahagian lot. Tapi bukan itu main point kat sini, ceritanya masa jumpa dengan Mak Cik A ni , dia datang dekat dan tetiba peluk aku dengat erat. Aku agak terkesima. Seingat aku, last time orang peluk aku macam tu ialah Mok..(Mok peluk aku sambil nangis2 masa aku dapat result SPM dulu..hoho over dopp?)

Masa tu aku tak tahu lagi cerita pasal rumah Mak Cik A terbakar tu. Lepas tu baru aku tahu. Blank seketika. Tak apalah ,aku okay je.. hehe.. dia pegang tangan aku erat-erat sambil duk cerita kisah pilu hidupnya tu. Rumahnya habis terbakar,hangus dijilat api dan dia masa kejadian tu cuma sehelai sepinggang. Allahu..berat ujian dia. Aku dengar je. Nak pujuk2 orang ni tak berapa reti sangat. Cuma aku cakap, sabarlah pasti ada hikmah disebalik ujian ni. Semoga Mak Cik A tabah dalam mengharungi segalanya. Ameen..




Nak cerita semua kat sini macam banyak la pulak.. jadi boleh tak kalau akak sambung lain kali? sakit pulak mata tenung skrin lama-lama.. huhu.. kalau ada masa akak sambung ye.. Mianhe..

Yang masih amatur,
Amalina Husin
IIUM, Gombak
17 September 2016
11:13 PM

2 comments:

  1. asSalam kak amal, hee.. nak tanya.. kalo kat pejabat tanah ni ada IT department tak ya?

    ReplyDelete
  2. tak pasti la dik.. tak ada rasanya.. tapi kena tanya Ptb Bachok kot2 ada

    ReplyDelete